Hoppa direkt till innehåll

Coraline

2009-11-09 - film, tim burton
Har nu sett Coraline och herregud vilken film! Det är en stop motion-film regisserad av Henry Selick, som även regisserade Nightmare Before Christmas. Ett litet förtydligande är nog på sin plats här. Nightmare Before Christmas (som är en riktigt favorit) refereras ofta som att den är gjord av Tim Burton, vilket inte är helt rätt. Tim Burton var med och skrev storyn till Nightmare, men regisserade inte. Stilen är givetvis mycket Tim Burton och det är stilen som gör filmen i det fallet.
Corpse Bride, däremot, är skriven och regisserad av Tim Burton. Så, nu tillbaka till Coraline.

Storyn

grade: 4
Storyn kommer från Neil Gaiman, mest känd för sin Sandman-serie (som jag, överraskande nog, inte läst) och som också har producerat Stardust (mycket mysig film) och Beowulf (skitfilm). Jag har inte läst boken, men funderar på att beställa den tillsammans med en del andra av hans verk. Filmen, och boken, handlar om Coraline, en tjej som är nyinflyttad i ett stort gammalt hus tillsammans med sina upptagna föräldrar. Hon försöker roa sig själv, och finner en liten dörr i ett rum som visar sig leda till en spegelvärld av hennes liv. Allt verkar vara bättre där, åtminstone på ytan. Inte helt oklassiskt koncept och liknar historier som böckerna om Narnia, Alice i underlandet eller till och med vår klassiker Nils Karlsson Pyssling. Trots detta så är storyn välbalanserad och även om den är förutsägbar så fångar den en och håller filmen spännande.

Stilen

grade: 5
Här är det nog faktiskt en fördel att Tim Burton inte var inblandad. Missförstå mig rätt nu, jag fullkomligt älskar Tim Burtons stil, men att göra en stop motion-film i en mindre gråblå stil känns fräscht på något vis. Stilen i den här filmen är fullkomligt underbar. Jag älskar det visuella från ruta ett till slutet. Allt är så otroligt perfekt. När Coraline kommer in i spegelvärlden så kommer det visuella till sin rätt, med spektakulära färg och formkombinationer ute i till exempel trädgården och speciellt i filmens klimax där det formligen exploderar i genialisk konst.

Skådespelare

grade: 3
Jag tycker det är svårt att ge betyg till skådespelarna i en animerad film, för jag tycker inte dom kommer till sin fulla rätt. Visserligen är det inga stjärnskådisar vi talar om här. Dakota Fanning är rösten till Coraline och även om jag gillade henne skarpt i Push så har hon ju varken märkvärdig röst eller talang så det lyser igenom i en sådan här film (till skillnad från till exempel Dustin Hoffman i Kung Fu Panda, där rösten gör hela karaktären). Jennifer Saunders, som var rösten till Fairy Godmother i Shrek 2 och är mest känd från den brittiska komediserien Absoluetly Fabulous, är rösten till en av de två grannarna, och det märkte jag inte när jag såg på filmen, vilket är synd för hon har ändå en väldigt speciell stil. En liten fotnot är att Coralines pappa spelas av John Hodgman, som spelar "Hello, I'm a PC" i Apples reklamfilmer. Bäst jobb gör nog dock Teri Hatcher som spelar mamman och även filmens antagonist. Det är något otäckt i den presentationen, i båda rollerna, som jag tyckte fungerade väldigt bra.
Om du har sett Nightmare Before Christmas och Corpse Brid och gillade dem åtminstone lite grann så är detta en film för dig, utan tvekan.
Mer i Webblog
Atlasblogg
Tandvrk
Lever du i morgon
Coraline
Borderlands
Verandan nstan helt klar
Saker jag riktigt str mig p i spel
Nyckelord: film eller tim burton
Filmer p ingng
Clash of the Titans eller hur man sabbar grekisk mytologi
Avatar
Coraline
Inglorious Basterds
011808
Lagliga pirater
Recension: Steam Hotell
Rostfärg och IKEA-lampa
Create a physical book from my digital book
Survey Island
Someone is trying to sell my map!
Julkalender
Myst book updated
Recension: Yasuragi Ryokan Hanare
Recension: Ad Astra
Ny tatuering - midgårdsormen!
Minnestal till en kaffekopp
Förlovade
Sweden Rock 2023
Ny nummerskylt för huset
Fix i husbilen
Grubbelgubbe
Måla med rostfärg
Vårfix i trädgården
Jung Kook
Pappaskämt och annan humor
Bilder på spelbordet när det används
Använda laserskäraren för att skapa innehål...
Julklappar med laserskärare
Budget-Spa
Nyckelskåp
Fjällkaffe
1/20 DeLorean Time Machine
Caso Outdoor Cooler
Minikyl Coca Cola
Verktygsvagn med verktyg, 161 delar
CSS filters for background images
Huset ommålat!
Skiss för tatuering
Spelbordet klart
Laser cutting my Myst Island
We Can Do It
Batwing
Elsa
Skaffat husbil
Foton på bilen
Remarkable 2
Ny espressomaskin!
Porträtt av Emma
AtlasCMS och rådande krissituation
Ny bil! Ford Mustang Mach-E GT
Spelbordet, igen
Ny bil beställd
Två månader med Keto
Spelbord v3
Mechanical Age map