Hoppa direkt till innehåll

Clash of the Titans: eller hur man sabbar grekisk mytologi

2010-07-24 - film, grekisk mytologi
1
Jag har nu sett nya Clash of the TItans två gånger, och originalet minst en gång för länge sedan. Jag är svag för mytologi och dom här typerna av filmerna dras jag starkt till (Troja, Percy Jackson osv). Men då jag är en jobbig besserwisser så är jag inte sen att säga till när saker kanske inte stämmer överens med källmaterialet. Jag kan skriva ganska mycket om både Troja och Percy Jackson men det lämnar jag till en annan dag.
Så låt oss återgå till Clash of the Titans. Filmen är inte alls dålig. Det är inte mycket till karaktärsutveckling och storyn är väl rätt så forcerad men det saknas inte action och effekter, och jag är inte sen att sätta mig ned och njuta av en film på grund av dom två attributen alena. Men här är en drös punkter över saker som inte riktigt stämmer överens med grekisk mytologi. Nu är det också värt att notra att den här filmen är en remake av en film från 1981 med samma namn så av de felsteg som gjorts är ju många "ärvda" därifrån.

Titaner?

Filmen är rätt tydlig om att det är två titaner med i filmen - Medusa och Kraken och att "krocken" är mellan dem, och för er som sett filmen så kan man ju gå med på det i viss grad. Men titaner är dom inte. I originalfilmen ansågs titanerna vara Thetis och Kraken. Problemet här är att Medusa är en Gorgon som blivit förbannad av Athena för att hon låg med Poseidon. Alla män som ser henne blir till sten. Thetis är en sjögudinna som gifte sig med en vanlig man och tillsammans fick dom sonen Akilles som ni säkerligen känner till. Någon Titan är hon då rakt inte. Kraken däremot är det mest udda barnet i den här skaran. Kraken har verkligen ingenting alls med grekisk mytologi att göra utan kommer från skandinavisk folktro och sjömannahistorier.
Titaner är, för er som inte har koll på det, den äldre generationen gudar innan olymperna. Innan världen fanns så var det bara Kaos, ur Kaos föddes Gaia (jorden) och Uranus (himlen) och tillsammans födde dom titanerna, tolv stycken. Sex manliga, sex kvinnliga. Titanernas härskare var Kronus (tid) som störtade sin far (Uranus) och regerade över världen. Han förutspåddes störtas av sin son så när Rhea (hans fru) födde barn så svalde han dem på en gång tills dess att Zeus föddes och Rhea lurade Kronus att svälja en sten. Zeus växte upp och räddade sin bröder och systrar och störtade sin far som förpassades till Tartarus tillsammans med de andra titanerna och Zeus generation tog nu över härskandet av jorden och dom kallas för Olymper. Zeus skapade därefter människorna och regerar över dem.
Det är en missuppfattning att titanerna var enorma varelser som mycket popkultur visar dem. Visserligen måste man väl vara enorm om man håller himlen på sina axlar som titanen Atlas men det finns inget i grakisk mytologi som beskriver dem som enorma.

Perseus är inte föräldralös

Perseus är Zeus son, och Zeus kom till hans mamma som ett gyllene regn, inte förklädd till Acrisius. Faktum är att Perseus mamma är Acrisius dotter, inte hans fru. Oraklet i Delfi varnade Acrisius att hans dotters barn skulle döda honom och han fängslade henne då. Det var då Zeus kom till henne. Acrisius kastade dem båda - precis som i filmen - i havet i en träkista men till skillnad från i filmen så överlevde båda. Dom både flöt iland på en ö och togs hand om en fiskare vars bror var kung på ön. Hur eller om Perseus dödar sin moders far är lite olika i olika versioner av grekisk mytologi, men det sker inte alls som i filmen så klart.

Hades skulle aldrig mucka med Zeus

Gudarna är inte alltid överens med Zeus och Zeus order men ingen vågar sätta sig upp mot honom, allra minst Hades. Det är sant att Hades inte är nöjd med att få undervärlden på sin lott men med blixten i sin hand så är Zeus ingen man muckar med.

Andromeda, inte Io!

Persesus räddade Andromeda från ett sjömonster som skickats av Poseidon (den gud som är mest trolig att åkalla ett sjömonster förstås) då hennes mor Cassiopeia påstått sig själv (inte Andromeda) vara lika vacker som Nereiderna, som var sjönymfer (återigen, logiskt att Poseidon blir sur). Detta skedde i Etiopien, inte i Andromeda, och också långt efter att Persus drabbningar med Medusa. Efter att ha räddat Andromeda så gifter han sig med henne och blir kung över Mycenae, han tackar inte nej till det som i filmen och Io (som tidigare varit Zeus fru) är inte med på ett hörn där inte.

Med eller mot gudarna?

Perseus hatade inte gudarna och tog mycket råd och hjälp från speciellt Athena under sina äventyr. Zeus hade han inte mycket kontakt med dock.

Medusas huvud

Perseus slogs inte mot Medusa för att besegra det sjömonster som hotade Andromeda. När Perseus kom iland på ön så togs han om hand av en fiskare. Fiskarens bror var kung över ön och blev kär i Perseus mor (som fortfarande levde, remember?). Brodern hette Polydectes och han ville bli av med Perseus och ordnade en stor bankett inför (det forcerade) giftermålet och varje gäst förväntades tas med en gåva i form av hästar. Då Perseus inte hade några hästar så frågade han vad för gåva han kunde ge. Polydectes sade då att han skulle hämta huvudet av den enda dödliga Gorgonen - Medusa. Sedan är det inte helt olikt i filmen. Perseus uppsökte de grå häxorna (Graeae) som i filmen heter Stygian Witches. Där frågade han om vart han kunde hitta vapen för att döda Medusa (allt detta på inrådan av Athena) och precis som i filmen höll han deras enda öga som fånga för att tvinga dem att svara.
Han fick även ett svärd från Zeus, en osynlighetshjälm av Hades och bevingade sandaler från Hermes för att besegra Medusa. Av Athena fick han en polerad sköld som han använda för att se på Medusa - som låg och sov när han kom till Gorgonernas grotta. Han högg av hennes huvud och lade det i en påse. Ingen större fight med andra ord. När han högg av Medusas huvud så föddes Pegasus ur hennes hals och kom att bli Perseus häst. Perseus använda Medusas huvud för att förstena Polydectes och därmed frigöra sin mor från brölloppet. Han gav sedan huvudet till Athena som bar det på sin sköld.

Slutsats

Ja, även om filmen är bra så får man ta dessa saker med en nypa salt. En helt sanningsenlig film vore förmodligen tråkig och det är enklare att trycka ihop storyn och välja de bitar som man kan göra maffiga scener av, men att blanda in Kraken känns som det största problemet. Filmen Troja är egentligen ännu värre då originalhistorien om slaget om Troja är i allra högsta grad ett slag mellan gudar och människor och gudarna är helt raderade från den historien.
Sen borde jag ju även nämna att grekisk mytologi är inte ett definitivt verk utan en uppsjö av källmaterial som berättar massor med olika historier där olika personer har olika öden och saker skedde i varianter eller inte alls. Sen kom ju romarna och "lånade" mycket av den grekiska mytologin som också har rört till det en hel del. Så ovannämnda punkter är EN tolkning av grekisk mytologi och i många fall säkerligen den mest populära.
Mer i Webblog
Alla kan skapa ett albumomslag
Topposting
iPhone 4
Clash of the Titans eller hur man sabbar grekisk mytologi
Darksiders
Semester
Real Taste Zero Chigurh
Nyckelord: film eller grekisk mytologi
Sucker Punch
Vrldens bsta fightscen
Filmer p ingng
Clash of the Titans eller hur man sabbar grekisk mytologi
Avatar
Coraline
Inglorious Basterds
Recension: Steam Hotell
Rostfärg och IKEA-lampa
Create a physical book from my digital book
Survey Island
Someone is trying to sell my map!
Julkalender
Myst book updated
Recension: Yasuragi Ryokan Hanare
Recension: Ad Astra
Ny tatuering - midgårdsormen!
Minnestal till en kaffekopp
Förlovade
Sweden Rock 2023
Ny nummerskylt för huset
Fix i husbilen
Grubbelgubbe
Måla med rostfärg
Vårfix i trädgården
Jung Kook
Pappaskämt och annan humor
Bilder på spelbordet när det används
Använda laserskäraren för att skapa innehål...
Julklappar med laserskärare
Budget-Spa
Nyckelskåp
Fjällkaffe
1/20 DeLorean Time Machine
Caso Outdoor Cooler
Minikyl Coca Cola
Verktygsvagn med verktyg, 161 delar
CSS filters for background images
Huset ommålat!
Skiss för tatuering
Spelbordet klart
Laser cutting my Myst Island
We Can Do It
Batwing
Elsa
Skaffat husbil
Foton på bilen
Remarkable 2
Ny espressomaskin!
Porträtt av Emma
AtlasCMS och rådande krissituation
Ny bil! Ford Mustang Mach-E GT
Spelbordet, igen
Ny bil beställd
Två månader med Keto
Spelbord v3
Mechanical Age map